Koskimelonta

Koskimelonta on melonnan vauhdikkaampi ja teknisempi alalaji, jota voi harrastaa virtaavissa vesistöissä. Koskimelontaa on monenlaista: sen alalajit, joissa myös kilpaillaan, ovat kanoottipujottelu eli slalom, koskisyöksy sekä freestyle. Suurin osa koskimelojista kuitenkin harrastaa näiden välimuotoja, esimerkiksi koskien alas laskemisen ja freestylen sekoittamista keskenään. Tällaista yleistä koskimelontaa, koskessa hauskanpitoa, kutsutaan melojien kielellä "puljaamiseksi".

Parhaat puljauspaikat Keski-Pohjanmaan lähialueella ovat Biskopin myllypato Kruunupyynjoella, Niskankoski ja Sykäräinen Lestijoella sekä Pyhänkoski ja Ruukinkoski Pyhäjoella. Pohjois-Karjalassa, Lieksan Neitikoskella, on yksi Suomen suosituimmista freestylemelonnan harrastuspaikoista.

Koskimelonta on erinomaista harjoittelua kajakin hallintaan. Parhaiten alkuun pääsee melontaseuran tai melontapalveluita tarjoavan yrityksen koskimelontakurssilla. Turvallisuus on ykkösasia koskessa, joten varusteiden on oltava keliin ja olosuhteisiin soveltuvat sekä melojan taitotaso riittävä. Tavallisten melontavarusteiden lisäksi meloja käyttää koskissa aina kypärää.

Virtaava vesi on koskimelojalle "hyvä renki, mutta huono isäntä", eli jokaisen melojan tulee muistaa virtaavan veden loppumaton voima. Taitava meloja osaa lukea veden virtausta ja käyttää vaikkapa kivien taakse muodostuvia akanvirtoja hyväkseen.

Koskimelonnalla on tärkeä rooli myös merimelonnan turvallisuuden kannalta. Koskimelontatekniikasta saat mainiot eväät turvallisempaan harrastamiseen, vaikkapa tuulisille meriretkille tai aallokossa surffailuun.


   
Lisää uutisia
Keski-Pohjanmaan Retkimelojat ry
«  Huhtikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Kategoriat